2011. június 14., kedd

Kutyatartás Egerben

Sajnos az eddigi városok közül (ahol laktunk) mondhatni, hogy Egerben a legnehezebb az ebtartás. 
Nehéznek mondom szándékosan, mert nagyon sok dologra kell odafigyelni és sajnos sok a rosszindulatú, kutyához nem értő ember. Aki egy 7 éves gyereknek (öcsémnek) azt mondja, hogy: 
"Vidd innen a kutyádat, ha már olyan nagytestű..." - és ez még a szebb verzió, arra nem lehet mit mondani. Sok bántást kaptunk már az elmúlt 3-4 hónapban Queenivel, amit jogosnak nem éreztünk.
Még májusban összetalálkoztunk Edi gazdájával és megtudtuk tőle, hogy lesz sajtótájékoztató az egri kutyatartással kapcsolatban és eldöntöttük, hogy ott a helyünk. Igen ám, de egy esténk volt, hogy Gazdi beszerezzen nekem szájzárat és mivel ez sajnos nem sikerült, így Gazdi kénytelen volt nélkülem elmenni. 
Ott volt az egyik állatvédő egyesület elnöke, a helyi tv, és az egyetlen kutyafuttatót üzemeltető tulaj.
Dióhéjban annyit, hogy Egerben egy legális kutyafuttató található, ahol mindenféle kötöttségek nélkül szaladgálhatnak a kutyusok. Ez a futtató a belvárosban van, ami Velem kb. fél órás sétát jelent oda és vissza. Ahol mi lakunk, azon a lakótelepen nagyon sok család él és állítólag 9.000 kutyát tartanak. Amelyik kutyus már idős vagy még kicsike vagy épp a gazdi koros már...azok mégis hogyan vigyék el odáig a kutyát? Még ha el is viszik valahogyan, akkor ott vannak egy fél órát és jöhetnek vissza. Vagy akinek nincs arra ideje, hogy olyan messzire elvigye a kutyust?! Természetesen míg odáig elmennének, szájzár, póráz, oltási könyv és zacskó kötelező. Szájkosár is szóba jöhet, de azzal még nagyobb kárt tehet némelyik vehemensebb kutya bárkiben, mintha harapna (még harapás nem történt séta közben senkivel). Ha ezek miatt szájzárnál dönt a gazdi, akkor a kutyus a nyelvét éppen ki tudja a zárból dugni, ami nagy melegben akárhogy is nézzük, állatkínzás. 
Főleg ez a nagy gondunk nekünk is és az összes kutyásnak, aki nem a futtató környékén lakik, hogy nincs még egy olyan hely, ahol legálisan elengedhetnénk kutyáinkat.
Van egy nagyobbacska zöld terület, ahová hordjuk őket (az utóbbi időben a közterületesek miatt nem) és ott senkit sem zavarnak. A városvezetés szerint mégsem jó megoldás. 
Szóval ezen megy a vita és háború a város/lakók és a kutyatartók között. Reménykedünk benne, hogy hamarosan kijelölnek egy területet számunkra és megszűnik végre ez a marakodás.

http://heol.hu/heves/kek-hirek-bulvar/kutyavilag-az-ebtartokra-379613